Кожен рік в Україні через отруєння грибами гинуть або потрапляють до лікарні сотні людей.
        Найчастіше отруєння трапляються з причини зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик.
       
Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.
-
Слід збирати лише добре відомі вам гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків. Пам’ятайте, що характерні ознаки можуть бути відсутніми у деяких екземплярів. Наприклад, білі лушпинки на шапинці мухоморів можуть змитися сильним дощем; на плодовому тілі блідої поганки, що зрізана біля шапинки, може бути відсутнє кільце тощо.
-
Вдома перед приготуванням грибів ще раз уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб.
-
Не купляйте дикорослі гриби на стихійних ринках.
-
Відмовтеся від грибів, що ростуть біля дороги, промислових об’єктів, у забруднених місцях. Пам’ятайте, що гриби мають властивість накопичувати шкідливі речовини, і навіть відомий вам їстівний гриб може стати небезпечним для здоров’я.
-
Готуйте страви зі свіжих грибів із дотриманням відповідної технології. Гриби
слід готувати протягом доби з моменту збору.
-
Обмежте споживання грибів дітьми, вагітними, літніми особами, ослабленими людьми та тими, в кого є проблеми з травною системою. Нагадаємо, що гриби містять хітин та азотисті речовини, які не перетравлюються, тому гриби вважають відносно «важкою» їжею.
       
Найрозповсюдженішим наслідком отруєння грибами є розлади травної системи – блювання та пронос.
       
За наявності симптомів, що з’явилися після вживання грибної страви, негайно викликайте швидку допомогу. До приїзду лікаря потерпілому необхідно надати першу допомогу (промити шлунок та прийняти сорбенти).
       
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв, адже їх дослідження може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.